Ervaringsverhaal

Wat moet ik mij erbij voorstellen? Is het wel iets voor mij? Ben ik niet veel te jong of juist veel te oud? Wat houdt evangelisatie en recreatie in? Durf ik zomaar mensen aan te spreken om over het geloof te praten? Met deze vragen begon ik ruim 3 jaar geleden aan E&R Paasloo en nu ben ik er zo verslaafd aan geraakt, dat ik voorlopig nog wel een aantal jaren mee wil draaien. Ik hoop jullie een impressie te geven van hoe gaaf het is om mee te doen en wat E&R precies doet op camping de Eikenhof in Paasloo.

Paasloo draait in de zomer 5 projectweken waar elke week weer een nieuw team de activiteiten organiseert. Het team bestaat uit ongeveer 11 personen. Wat het zo bijzonder maakt, is dat je allemaal zo verschillend van elkaar bent. Jong of al wat ouder, student, werkend of al met pensioen. Je draagt allemaal je steentje bij om het project te laten draaien. Je geeft heel veel, maar krijgt er ook zoveel moois voor terug. Je bent tijdens zo’n week heel intensief met het geloof bezig, en leert hierover ontzettend veel van je teamgenoten, maar ook van de campinggasten. Elke dag stellen we als team elkaar de vraag, waarin we God vandaag gezien hebben.

Als teamlid heb je de keuze om een doelgroep uit te zoeken waar je je in de week vooral op gaat richten.

Zo kun je kiezen voor kinderen, tieners, jongeren of volwassenen.

’s Ochtends is er voor de kinderen, tieners en jongeren club en ‘s middags een sport en spel activiteit in de witte tent. ‘ s avonds draai je poppenkast en is er volleybal. En natuurlijk daarna ook ruimte om gezellig met de campinggasten te kletsen en wat te drinken. Ook worden er soms ‘s avonds samen met de camping activiteiten georganiseerd zoals een dropping, speurtocht, spooktocht en andere leuke activiteiten.

De dag sluit je samen met de campinggasten af d.m.v. een avondsluiting. Je praat met elkaar over een bepaald onderwerp uit de bijbel en zingt aansluitend nog een aantal liederen.

Na deze avondsluiting heb je als team tijd om lekker te ontspannen, tijd voor gezelligheid, tijd om als team ook lekker uit je dak te gaan en te genieten van de mooie tijd die je met elkaar hebt.

Na zo’n week E&R heb je de smaak te pakken en raak je er net zo verslaafd aan als ik.

Je hebt vriendschappen opgebouwd met de campinggasten. En vrienden voor het leven gemaakt!

Heb ik je genoeg overtuigd en wil je je gelijk aanmelden voor komende zomer? Of ontvang je toch nog graag wat meer informatie? Op deze site staat uitgebreide informatie over E&R, data van de projectweken, foto’s en nog veel meer!

Wat is E&R?

E&R. Misschien heb je geen idee wat het is. Misschien komt het je bekend voor van de 'E&R liederen'. Misschien denk je daarom wel dat het staat voor 'Elly & Rikkert'. Klopt dit? Nee..

E&R staat voor Evangelisatie & Recreatie. Dit is een landelijke vereniging die als doel heeft om de blijde boodschap van Jezus Christus te verspreiden in Nederland. Zij doet dit door in de zomer overal in Nederland projecten te organiseren waarbij door middel van sport en spel contacten worden gelegd. Naast sport en spel worden er gesprekken gevoerd waarbij verteld wordt over Gods liefde en genade voor iedereen.

Voor wie zich afvraagt wat het 'contacten leggen door sport en spel' precies inhoudt: het werk van E&R kan het beste vergeleken worden met het werk van een recreatieteam op een camping. Wie wel eens op een camping heeft gestaan weet dat zo'n team allerlei activiteiten op de camping organiseert, voor zowel kinderen, tieners als voor volwassenen. Dat is precies wat het recreatieteam van E&R ook doet. Alleen bestaat dit team uit christenen. Mensen die in woord en daad willen laten zien wat het betekent om christen te zijn.

De combinatie van evangelisatie en recreatie zit 'm er dus niet in dat alle activiteiten iets met geloven te maken hebben of dat we tijdens een spel een boodschap willen verkondigen. Het zit meer in de manier waarop een spel gespeeld wordt, hoe conflicten worden opgelost en hoe we met elkaar omgaan. Natuurlijk zijn er ook wel activiteiten waarbij het expliciet draait om evangelisatie, zoals bij de kinderclub en tienerclub.

E&R Paasloo

Eén van de projecten van E&R is E&R Paasloo. Paasloo is een klein dorpje vlakbij Steenwijk en Oldemarkt. Al heel veel jaren draait hier elke zomer gedurende 5 weken een project op camping 'De Eikenhof'(www.eikenhof.nl). Deze camping is een mooie gezinscamping in een bosrijke omgeving, aan de rand van het bekende Nationaal Park De Weerribben. Het is erg goed vertoeven op deze camping! De eigenaren staan voor de volle honderd procent achter het werk van E&R.

Centraal op de camping is een plek ingeruimd voor de zogenaamde 'Witte Tent' van het project en er tegenover staan twee tentvilla's met elk acht slaapplekken. Hier mogen de teams gedurende de projectweken gebruik van maken. De Witte Tent is inmiddels een begrip op de camping, want dit is de plek van waaruit alle activiteiten van E&R worden georganiseerd. Ook de teamleden worden heel snel door de campinggasten herkend en vervolgens erg vriendelijk behandeld.

Een ideaal team voor E&R Paasloo bestaat uit 10 tot 12 personen. Het liefst is dit een gemengd team van jongens en meiden en jong en oud(er). Dan leer je van elkaar en soms is een beetje (levens)ervaring ook mooi meegenomen! Binnen het team is er een onderverdeling in werkgroepen: kinderen, tieners, jongeren, volwassenen en recreatie. Daarnaast heeft elk team een teamleider. Voor een specifieke beschrijving van de teams; zie het kopje 'Team', naast het kopje 'Informatie'.

Elk jaar zijn er ongeveer 60 mensen nodig om alle weken te vullen met teamleden. Ben jij het komende jaar één van die mensen? Voor belijdende leden is leeftijd geen issue. Vanaf een jaar of 17/18 is iedereen welkom. Heb je nog geen belijdenis gedaan, maar ben je wel enthousiast om mee te doen? We maken wel eens een uitzondering, dus neem gerust contact met ons op! Is meedoen voor jou geen optie? Misschien kan je op een andere manier betrokken zijn. Elk seizoen zijn er namelijk schoonmakers, koks, organisatoren, zangers en zangeressen nodig. Dus ook op die manier kan jij dit mooie werken ondersteunen. Denk niet langer na, maar doe mee! Wij vinden dat ontzettend fijn. Klik bovenin het menu op 'Contact', vul het formulier in en geef je op!

E&R Paasloo wordt gedragen door de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt van Meppel, Rouveen, Staphorst en Steenwijk.

Contactgegevens camping:
Camping De Eikenhof
Paasloërweg 12
8378 JB Paasloo/Oldemarkt

(leuk voor een kaartje aan (een van) de teams!)

Indeling projectweek

Een projectweek bij E&R Paasloo begint en eindigt op zaterdag. Het team komt rond 09:15 aan op de camping. Ze draaien dan mee met de club waar ze die week mee gaan werken en er vindt overdracht plaats tussen het oude en het nieuwe team. Daarna wordt er samen met het oude team gegeten, waarna het oude team vertrekt. Dan begint het echt voor het nieuwe team!

Eerst neemt het team tijd voor kennismaking, bezinning en gebed. Soms kennen de teamleden elkaar nog niet of hebben ze elkaar één keer eerder ontmoet. Het is dan heel mooi om aan teambuilding te werken. Omdat veel mensen in de week voordat ze op de camping beginnen nog gewerkt hebben of met school bezig zijn geweest, is het goed om met elkaar de focus helemaal te richten op het doel waarvoor men op de camping is. De ervaring leert dat een team erg snel een teamgevoel en band opbouwt. Hierin is mooi te zien hoe God met Zijn Geest het team wil sterken en hiermee samen wil werken. Na de teambuilding wordt de kampkrant met het weekprogramma rondgebracht op de camping. Hierdoor kunnen de campinggasten en de nieuwe teamleden elkaar meteen leren kennen. Na het avondeten is de tent vanaf 19:00 uur open voor campinggasten.

Zondag begint de dag met een ochtendsamenkomst in de tent. Hierbij zijn campinggasten bijzonder welkom, want er komt een spreker van buitenaf die op een laagdrempelige manier de 'dienst' zal leiden. 's Middags gaat het team naar een kerkdienst van één van de ondersteunende gemeentes. Om half 8 's avonds begint de sing-in. Hiervoor worden campinggasten (en gemeenteleden uit de ondersteunende gemeentes) uitgenodigd. Vaak zijn ook leden uit vorige teams aanwezig. Er wordt gezonden uit de E&R-bundels en het team stelt zich voor.

Vanaf maandag beginnen de verschillende clubs te draaien. 's Ochtends is er tijd voor de clubs. Tijdens/na de lunch is er tijd voor bijbelstudie met het team. Als team heb je in alles Gods Geest, leiding en kracht nodig en het is erg opbouwend om samen tijd voor de bijbel te nemen. Deze bijbelstudie wordt per keer voorbereid door één van de teamleden. 's Middags is er meestal een middagactiviteit. Dit kan een volleybal- of een voetbaltoernooi zijn dat georganiseerd wordt door de werkgroep recreatie, of een activiteit die door de campingbazen is georganiseerd. Na het avondeten volgt er kabouterclub; poppenkast voor 0 t/m 11 jaar. 's Avonds wordt er vaak nog gevolleybald of is er een andere activiteit, bijvoorbeeld een crea-avond. Vaak wordt dit gevolgd door een koffiebar en/of jongerenclub waarbij de campinggasten welkom zijn voor een gezellige avond. Rond 22.15 volgt een avondsluiting met campinggasten. Daarna gaat de tent dicht voor campinggasten en evalueert het team de dag. Tenslotte wordt de dag door middel van gebed met God afgesloten.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom wordt er veel aandacht aan besteed. Er zijn een aantal momenten waarop je meer informatie krijgt over je deelname.

Als je je voor het eerst hebt opgegeven via de mail krijg je een formulier toegestuurd, dit willen we graag ingevuld terug. Daarna wordt er een afspraak met je gemaakt voor een kennismakingsgesprek. Je krijgt 1 of 2 bestuursleden op bezoek, die je veel kunnen vertellen en ook wat vragen stellen. Bijv. waarom je je hebt opgegeven, welke leeftijdsgroep je het liefste zou doen en in welke week je mee kunt.

Op zaterdag 22 april 2017 is er een infomeeting in Meppel, speciaal voor de nieuwe leden.

Zo nu en dan verschijnt er een nieuwsbrief via de mail en zijn we met z’n allen op zoek naar meer deelnemers. We hebben er nl. 50-60 nodig!

Maar op zaterdag 24 juni verwachten we je voor een Voorbereidingsdag op Camping De Eikenhof. Houd deze datum in ieder geval vrij!

De voorbereidingsdag staat vooral in het teken van elkaar (opnieuw) ontmoeten. Ook mensen die het project nog niet kennen en geïnteresseerd zijn, zijn van harte welkom! Er komt een spreker of er wordt een bijbelstudie gehouden. Of we krijgen een leuke workshop en ook gaan we op de camping rondkijken. We proberen op deze dag de teams bij elkaar te zetten voor een eerste kennismaking. Er is ruimte voor informatie uit het bestuur en de verschillende clubs.

Daarna is er meestal nog een avond waarop je met je team bij elkaar komt. De teamavond wordt georganiseerd door de teamleider van de betreffende week. Tijdens deze avond worden veel regeldingen voor de eigen week concreet besproken en worden er afspraken gemaakt.

En dan is bijna het moment aangebroken dat het ‘echte’ werk gaat beginnen. Op zaterdagmorgen om 9.15 uur wordt je op de camping verwacht. Tijdens de week is er een druk programma, met weinig vrije tijd. Daarom is het goed wanneer veel zaken vooraf klaar zijn. Op de camping gaan de teamleden dan de vooraf opgezette activiteiten uitvoeren, helpen bij activiteiten van een ander of en veel contact maken met de campinggasten. Om het evangelie van Jezus Christus voor te leven en er over te praten.